2.12. Γίνεται με επαγωγή, όπου για κάθε φυσικό αριθμό n, P(n) είναι η πρόταση ότι
το σύνολο {1, 2, 3, ... , n} έχει 2n υποσύνολα: Το {1} έχει 2 υποσύνολα, τα
και {1},
και η Ρ(1) ισχύει.
Υποθέτω τώρα
ότι το {1, 2, 3, ... ,
n} έχει 2n
υποσύνολα. Μένει να δείξω ότι το σύνολο {1, 2, 3, ... , n + 1} έχει 2n+1 =
2n + 2n υποσύνολα. Αυτό προκύπτει εύκολα από το γεγονός ότι τα υποσύνολα
του {1, 2, 3, ... , n + 1} χωρίζονται στις εξής δύο ισοδύναμες ως προς το
πλήθος και ξένες μεταξύ τους κατηγορίες.
(ι) τα υποσύνολα του {1, 2, 3, ... , n} και
(ιι)
τα υποσύνολα
της μορφής Α
{ n + 1}, όπου Α
{1, 2, 3, ... , n}.