Καθώς μεγα­λώ­νου­με το παρελ­θόν φαντά­ζει συνή­θως πιο από­μα­κρο. Και όμως…, συμ­βαί­νει κάποιες φορές να δούμε κάτι και να ξυπνή­σουν μνή­μες που νομί­ζα­με ότι είχαν χαθεί. Αυτό μου συνέ­βει όταν έτυχε να δω σε ένα παλιό ελαιο­τρι­βείο να κρέ­με­ται από την οροφή μια λάμπα «λουξ». Ξαφ­νι­κά επα­νήλ­θαν παι­δι­κές μνή­μες από ένα μακρι­νό παρελ­θόν που ο φωτι­σμός έξω από τις πόλεις υπήρ­χε μόνο με απλές λάμπες πετρε­λαί­ου και τις λεγό­με­νες «λουξ» που παρή­γα­γαν πολύ δυνα­τό φως, τόσο που δεν επι­τρε­πό­ταν να κοι­τά­ξεις το φυτί­λι τους αν δεν ήθε­λες να κατα­στρέ­ψεις τα μάτια σου. Κοι­τώ­ντας στο δια­δί­κτυο είδα ότι ενώ υπάρ­χουν πάμπο­λες πλη­ρο­φο­ρί­ες στο διε­θνές δια­δί­κτυο εν τού­τοις υπάρ­χουν ελά­χι­στες στο ελλη­νι­κό δια­δί­κτυο. Μια-​δυο εται­ρεί­ες που συνε­χί­ζουν να τις που­λά­νε με πλήρη γκάμα ανταλ­λα­κτι­κών δια­θέ­σι­μα, και ένα-​δυο βίντεο στο youtube. Έτσι απο­φά­σι­σα να γράψω αυτό το μικρό αρθρά­κι ως ένα ελλη­νι­κό howto. Άλλω­στε έχουν που­λη­θεί στο παρελ­θόν εκα­τομ­μύ­ρια τέτοιες λάμπες οπότε δεν απο­κλεί­ε­ται να βρεί­τε κάποια σε κάποια παλιά απο­θή­κη σας από τον παπ­πού σας…



Ένα όμορ­φο βίντεο από το μακρι­νό 1979—μια άλλη εποχή—είναι «το άναμ­μα της λάμπας στο καφε­νείο του Μάνη», ένα καφε­νείο που υπάρ­χει ακόμα στις Σχοι­νού­σες (νότια της Νάξου) με το (νέο) όνομα «Η Χαρά». Προ­σέξ­τε τη μετα­βο­λή του φωτι­σμού κατά τη διάρ­κεια του ανάμ­μα­τος. Επι­πλέ­ον προ­σέξ­τε ότι τα χρώ­μα­τα (πχ της καρέ­κλας και του τοί­χου πίσω από αυτήν) δεν αλλά­ζουν όταν από το φυσι­κό φως περ­νά­με στο φως της λάμπας.



Η λάμπα που βρήκα ήταν σε άθλια κατά­στα­ση όπως φαί­νε­ται από τη φωτο­γρα­φία (κλικ για μεγα­λύ­τε­ρη εικό­να):



Θα την χαρα­κτή­ρι­ζε κανείς «ερί­πειο». Και όμως η απο­κα­τά­στα­σή της την μετέ­τρε­ψε σε άκρως εντυ­πω­σια­κή :



Το άναμμα της λάμπας στο καφενείο του Μάνη. Σχοινούσες 1979.
Ανέβηκε στο youtube από τον Ισίδωρο Νερούτσο.
Προέλευση αρχείου : https://youtu.be/P6AOY8Dzuwo

Απο­κα­λύ­φθη­κε ακόμα και το λογό­τυ­πο της εται­ρεί­ας κατα­σκευ­ής (Petromax)· μια λάμπα που (μετά από λίγη έρευ­να) κατα­σκευά­στη­κε τον Οκτώ­βριο του 1954. Ο καθα­ρι­σμός της χρειά­στη­κε λίγη επι­στή­μη. Τα οξεί­δια που είχε ανα­πτύ­ξει το μέτα­λο (ορεί­χαλ­κος/μπρούν­τζος= χαλ­κός + ψευ­δάρ­γυ­ρος) ήταν αδύ­να­τον να αφαι­ρε­θούν με τρί­ψι­μο και υλικά γυα­λί­σμα­τος. Χρειά­στη­κε επάλ­λει­ψη με κάποιο οξύ (desoxidante) και καλό ξέπλυ­μα. Αυτό αφαί­ρε­σε τα οξεί­δια αλλά απο­κά­λυ­ψε τον χαλκό μια και ο χαλ­κός δεν αντι­δρά με οξέα. Δηλα­δή απο­κά­λυ­ψε κοκ­κι­νί­λες σε διά­φο­ρα σημεία. Αυτές έφυ­γαν με λεπτό για­λό­χαρ­το νερού. Ακο­λού­θη­σε γυά­λι­σμα με προ­ϊ­ό­ντα γυα­λί­σμα­τος μπρούν­τζου και η μετα­βο­λή από την αρχι­κή κατά­στα­ση ήταν εκπλη­κτι­κή.


Το επό­με­νο στά­διο είναι ο έλεγ­χος στε­γα­νό­τη­τας. Προ­φα­νώς όταν είναι σε λει­τουρ­γία το καύ­σι­μο δεν πρέ­πει να διαρ­ρέ­ει από που­θε­νά στο κάτω μέρος. Η τρό­μπα αύξη­σης της πίε­σης στο καύ­σι­μο λει­τουρ­γού­σε. Οπότε αφού ανε­βά­σα­με την πίεση στο δοχείο τη βου­τή­ξα­με μέχρι τη μέση σε κουβά με νερό. Αυτό απο­κά­λυ­ψε μια διαρ­ροή αέρα στον στρογ­γυ­λό δια­κό­πτη στα δεξιά της φωτο­γρα­φί­ας. Η στε­γα­νο­ποί­η­ση εκεί γίνε­ται με έναν κυλιν­δρι­κό γρα­φί­τη. Έμενε λοι­πόν να έρθουν τα ανταλ­λα­κτι­κά (γυαλί, τσι­μού­χες στε­γα­νο­ποί­η­σης, φιτί­λι, γρα­φί­της). Αλλά­χθη­κε ο γρα­φί­της στον δια­κό­πτη και η λάμπα ξανα­βυ­θί­στη­κε σε νερό μέχρι τη μέση. Τώρα δεν υπήρ­χε διαρ­ροή και ήταν έτοι­μη για γυαλί, καύ­σι­μο, φιτί­λι και άναμ­μα.





Κατα­σκευά­στη­κε λοι­πόν το 1954. Λει­τούρ­γη­σε στο ελαιο­τρι­βείο μέχρι το 1976 αδια­λή­πτως, εγκα­τα­λή­φθη­κε μέχρι το 2021, και φέτος ξανα­ά­να­ψε επι­τυ­χώς χαρί­ζο­ντάς ένα γλυκό και ταυ­τό­χρο­να λαμπρό φως με τα 350 κεριά της, δηλα­δή 280 Watt ή 4200 lumens (1 Watt λαμ­πτή­ρα πυρα­κτώ­σε­ως = 1,25 κεριά = 15 lumens). Τα σύγ­χρο­να μοντέ­λα παρά­γουν 500 κεριά φως, δηλα­δή αντι­στοι­χούν σε 400 Watt λαμ­πτή­ρα πυρα­κτώ­σε­ως (6000 lumens) και μπο­ρούν να φτά­σουν και περί­που τα 480 Watt (7200 lumens) με αλλα­γή του καυ­στή­ρα από κερα­μι­κό σε ανο­ξεί­δω­το.



Το εγχειρίδιο χρήσης βρίσκεται εδώ.
Ανάπτυγμα με αριθμούς ανταλλακτικών εδώ.

Μερικές ερωτήσεις που δεν βρίσκονται στο εγχειρίδιο χρήσης με σύντομες απαντήσεις. Για πιο αναπτυγμένες απαντήσεις κάντε κλικ σε κάθε ερώτηση (και πατήστε back στον browser σας για να επιστρέψετε εδώ) :

Είναι τα φυτίλια ραδιενεργά ; Περιέχουν αμίαντο ; (όχι και όχι)
Πώς αφαιρώ παλιό φιτίλι από τη λάμπα ; (με προσοχή και βρεγμένο χαρτί κουζίνας)
Τι είδους οινόπνευμα μπορώ να χρησιμοποιήσω για την προθέρμανση ; (>93%)
Πόσα ml οινοπνεύματος χωράει το δισκάκι καύσης ; Εύκολος τρόπος πλήρωσης ; (8ml με σύριγγα)
Δεν ανεβαίνει η πίεση στο δοχείο καυσίμου.




Αυτές οι λάμπες, της Petromax, ήταν οι πιο διαδεδομένες στην Ελλάδα αλλά δεν ήταν οι μοναδικές. Υπήρχαν παρόμοιου τύπου λάμπες από άλλες εταιρείες όπως η σουηδική Optimus ή η πορτογαλική Hipolito, σε παρόμοιο στυλ, αλλά και άλλες με πολύ διαφορετικό σχεδιασμό (αν και με την ίδια αρχή λειτουργίας) όπως η βρετανική Tilley (Μοντέλο X246A, κατασκευαζόταν μέχρι το 1964) που βλέπουμε στη διπλανή φωτογραφία.
Στην Ευρώπη συνεχίζεται η παραγωγή (2022) δύο μοντέλων της Petromax και ενός μοντέλου της Tilley, ενώ Optimus, Hipolito και άλλες έχουν εκλείψει. Επίσης υπάρχει αμερικανική παραγωγή, οι Britelyt και οι Colemann αλλά δεν πωλούνται στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ομοίως για την Αυστραλιανή Astralux. Περιοδικά εμφανίζονται στην ελληνική αγορά πολύ οικονομικές κινέζικες, με πιο διαδεδομένη την Anchor.






  Tilley Guardsman 1950-1954

  Ανάπτυγμα: guardsman.jpg

  Το ίδιο ανάπτυγμα ισχύει και για την X246A









  Tilley X246B τρέχουσα παραγωγή

  Ανάπτυγμα: X246B.jpg

 










Δεν είναι σπάνια η εμφάνισή τους στον ελληνικό κινηματογράφο. Το παρακάτω είναι ένα μικρό απόσπασμα από την ταινία «Έγκλημα στα Παρασκήνια», γυρισμένη το 1960 σε σενάριο του Γιάννη Μαρή και σκηνοθεσία του Ντίνου Κατσουρίδη:















Τα παραπάνω ήταν απλά μια αφορμή για το επόμενο  :


Γενικά περί φωτισμού

Αυτή η ενό­τη­τα έχει στόχο να κατα­λά­βου­με ποιες είναι οι καλές επι­λο­γές για τον τεχνη­τό φωτι­σμό, ειδι­κά αν δια­βά­ζου­με πολύ ή κατα­να­λώ­νου­με πολ­λές ώρες μπρο­στά σε οθό­νες. Για να γίνει αυτό σωστά πρέ­πει πρώτα να κατα­λά­βου­με μερι­κά πράγ­μα­τα για το φως και τις τεχνο­λο­γί­ες που το παρά­γουν. Το θέμα του τεχνη­τού φωτι­σμού με ενδια­φέ­ρει γιατί δαπα­νάω πολ­λές ώρες δια­βά­ζο­ντας και η κού­ρα­ση των ματιών είναι ανα­πό­φευ­κτη.

Ίσως είναι ιδέα μου ότι το τελευ­ταίο διά­στη­μα βομ­βαρ­δι­ζό­μα­στε από τους τηλε­ο­πτι­κούς μας δέκτες με δια­φη­μί­σεις για προ­ϊ­ό­ντα μελα­το­νί­νης για καλύ­τε­ρο ύπνο… Αν δεν είναι ιδέα μου τότε κάτι τρέ­χει με τον τεχνη­τό φωτι­σμό μας από τα leds, καθώς και τα leds των οθο­νών των κινη­τών τηλε­φώ­νων και των tablets.

Αυτό που ανα­γνω­ρί­ζου­με ως «φως» δεν είναι παρά ένα σύνο­λο ηλε­κτρο­μα­γνη­τι­κών κυμά­των, όπως και το wifi, αλλά σε μικρό­τε­ρα μήκη κύμα­τος (μήκος κύμα­τος = από­στα­ση μετα­ξύ δύο δια­δο­χι­κών κορυ­φών του). Για αυτά τα μήκη κύμα­τος ο άνθρω­πος έχει ειδι­κά κύτ­τα­ρα στον αμφι­βλη­στροει­δή των ματιών, τα λεγό­με­να «κωνία» ή «κωνι­κά κύτ­τα­ρα», που εδώ για λόγους απλό­τη­τας θα τα λέμε «χρω­μο­κύτ­τα­ρα». Αυτά ερε­θί­ζο­νται σε δια­φο­ρε­τι­κούς βαθ­μούς, μετα­φέ­ρο­ντας πλη­ρο­φο­ρί­ες στον εγκέ­φα­λο. Αυτές τις πλη­ρο­φο­ρί­ες ο εγκέ­φα­λος τις αντι­λαμ­βά­νε­ται ως φως. Αν περά­σου­με το λευκό φως του Ήλιου μέσα από ένα πρί­σμα θα δούμε το φως να ανα­λύ­ε­ται σε διά­φο­ρα χρώ­μα­τα (τα χρώ­μα­τα τις Ίρι­δας) όπως συμ­βαί­νει σε ένα ουρά­νιο τόξο. Το πρί­σμα απλώς αλλά­ζει τη γωνία κίνη­σης των ηλε­κτρο­μα­γνη­τι­κών αυτών κυμά­των ανά­λο­γα με το μήκος κύμα­τός τους. Έτσι, δια­φο­ρε­τι­κά μήκη κύμα­τος κινού­νται σε δια­φο­ρε­τι­κές γωνί­ες και έχου­με μια χρω­μα­τι­κή ανά­λυ­ση που ονο­μά­ζου­με φάσμα.



Αναλυση λευκού φωτός στο φάσμα του με τη βοήθεια πρίσματος
Ηλεκτρομαγνητικό φάσμα με μεγενθυμένο το οπτικό του τμήμα

Προ­σέξ­τε ότι η φύση του φωτός δεν δια­φέ­ρει από την φύση των ραδιο­φω­νι­κών κυμά­των όπως των FM. Απλώς για τα μήκη κύμα­τος του οπτι­κού φάσμα­τος ο άνθρω­πος έχει όργα­να που το βλέ­πουν (τα μάτια), ενώ για άλλα μήκη κύμα­τος (τα FM ή το wifi) όχι. Τόσο το φως όσο και τα FM ή το wifi είναι ηλε­κτρο­μα­γνη­τι­κά κύμα­τα, που απλώς έχουν δια­φο­ρε­τι­κό μήκος κύμα­τος.

Το φως έχει διά­φο­ρα χαρα­κτη­ρι­στι­κά όπως έντα­ση και χρω­μα­τι­σμό και δεν πρέ­πει να τα μπερ­δεύ­ου­με. Αν ανά­ψου­με μια μπλε λάμπα σε ένα δωμά­τιο και μετά ανά­ψου­με άλλη μία ίδια, ο χρω­μα­τι­σμός δεν θα αλλά­ξει. Η έντα­ση όμως του φωτός θα αυξη­θεί. Μας είναι οικείο το γεγο­νός ότι «μετρά­με» την έντα­ση σε Watt, την ενέρ­γεια με την οποία λει­τουρ­γεί η φωτει­νή πηγή (και έβαλα εισα­γω­γι­κά στο «μετρά­με», γιατί ενώ αυτό είναι κοι­νός τόπος, εν τού­τοις επι­στη­μο­νι­κά είναι λάθος, μια και τα Watt που ανα­γρά­φει η λάμπα μετρά­νε την ισχύ που κατα­να­λώ­νει και όχι αυτή που εκπέ­μπει ως φως).

Άλλο ένα παρά­δειγ­μα : Αν ανά­ψου­με ένα κερί σε ένα δωμά­τιο, το φως που θα πάρου­με είναι «ίδιο» με αυτό του Ήλιου. Ίδιο με την έννοια ότι απο­τε­λεί­ται από τα ίδια χρώ­μα­τα (αν και σε δια­φο­ρε­τι­κές ποσό­τη­τες), ότι η ανά­λυ­ση με πρί­σμα ή φασμα­το­γρά­φο θα δώσει όλα τα χρώ­μα­τα που δίνει και το ηλια­κό φως. Η δια­φο­ρά είναι στην έντα­ση και στο ποσο­στό με το οποίο συμ­με­τέ­χει κάθε χρώμα στο τελι­κό απο­τέ­λε­σμα. Αν ανά­ψου­με 300 κεριά στο ίδιο δωμά­τιο θα ανέ­βει πολύ η έντα­ση αλλά το μείγ­μα των χρω­μά­των που παρά­γο­νται (το φάσμα), παρα­μέ­νει το ίδιο, και «ίδιο» με αυτό του Ήλιου ! Η αλή­θεια είναι ότι σε σχέση με τον Ήλιο εκτός από το ποσο­στό με το οποίο συμ­με­τέ­χει κάθε χρώμα στο τελι­κό φως υπάρ­χει ακόμα μία σημα­ντι­κή δια­φο­ρά: ο Ήλιος παρά­γει και συχνό­τη­τες που δεν τις βλέ­που­με. Αυτό το σημείο θα μας απα­σχο­λή­σει λίγο παρα­κά­τω.

Τα χρω­μο­κύτ­τα­ρά μας, μπο­ρούν άραγε να ξεχω­ρί­σουν οποιο­δή­πο­τε μείγ­μα φωτός και να το αντι­στοι­χί­σουν σε δια­φο­ρε­τι­κό χρώμα ; Η απά­ντη­ση είναι «όχι». Για παρά­δειγ­μα υπάρ­χουν πολ­λοί τρό­ποι να παρα­χθεί λευκό. Ένας τρό­πος είναι αυτός του Ήλιου και του κεριού : να ανα­μί­ξεις όλα τα χρώ­μα­τα. Ένας άλλος είναι να συν­δυά­σεις μόνο μπλε, πρά­σι­νο και κόκ­κι­νο σε συγκε­κρι­μέ­να ποσο­στά. Άλλω­στε έχου­με χρω­μο­κύτ­τα­ρα μόνο για αυτά τα χρώ­μα­τα. Έτσι δύο πηγές λευ­κού φωτός μπο­ρεί τα μάτια μας να τις βλέ­πουν ότι είναι ίδιες αλλά αν ανα­λυ­θούν με ένα πρί­σμα ή φασμα­το­γρά­φο να δεί­ξουν ότι απο­τε­λού­νται από δια­φο­ρε­τι­κά χρώ­μα­τα. Αυτό το φαι­νό­με­νο με το οποίο «ξεγε­λιώ­νται» τα μάτια μας ονο­μά­ζε­ται «μετα­με­ρι­σμός».

«Όχι» είναι η απά­ντη­ση και στην ερώ­τη­ση αν τα ανθρώ­πι­να μάτια μπο­ρούν να δουν όλα τα χρώ­μα­τα. Όχι δεν μπο­ρούν. Αυτό συμ­βαί­νει γιατί τα χρω­μο­κύτ­τα­ρά μας δεν ερε­θί­ζο­νται μόνο από το μπλε, το πρά­σι­νο και το κόκ­κι­νο αλλά σε μικρό­τε­ρο βαθμό και από γει­το­νι­κά χρώ­μα­τα, δηλα­δή γει­το­νι­κά μήκη κύμα­τος. Στο παρα­κά­τω σχήμα βλέ­που­με πόσο ερε­θί­ζο­νται τα χρω­μο­κύτ­τα­ρά μας γύρω από τις βασι­κές τιμές του μπλε, του πρά­σι­νου και του κόκ­κι­νου.





Με L συμ­βο­λί­ζε­ται η από­κρι­ση των «κόκ­κι­νων» χρω­μο­κυτ­τά­ρων μας, M των «πρά­σι­νων» και S των «μπλε». Αυτές οι καμπύ­λες αλλη­λο­κα­λύ­πτο­νται. Αυτό σημαί­νει ότι αν μια πηγή μας δώσει ένα ηλε­κτρο­μα­γνη­τι­κό κύμα με μήκος κύμα­τος στα 500 nm (νανό­με­τρα, δηλα­δή δισε­κα­το­μυ­ριο­στά του μέτρου) δεν θα ερε­θι­στούν μόνο τα πρά­σι­να χρω­μο­κύτ­τα­ρά μας αλλά και τα κόκ­κι­να και τα μπλε, αφού το 500 βρί­σκε­ται μέσα στο πεδίο ερε­θι­σμού και των τριών χρω­μο­κυτ­τά­ρων μας. Άρα αυτό το χρώμα δεν μπο­ρού­με να το δούμε. Αν κοι­τά­ξου­με μια τέτοια φωτει­νή πηγή ο εγκέ­φα­λός μας θα την αντι­λη­φθεί ως ένα μείγ­μα πρά­σι­νου, κόκ­κι­νου και μπλε, με το πρά­σι­νο να κυριαρ­χεί. Θα δούμε συνε­πώς ένα πρα­σι­νω­πό χρώμα αλλά όχι ακρι­βώς αυτό που στέλ­νει η πηγή. Αλλιώς : θα μπο­ρού­σα­με να το δούμε με ακρί­βεια αν μόνο τα πρά­σι­να χρω­μο­κύτ­τα­ρά μας ερε­θί­ζο­νταν από αυτό το μήκος κύμα­τος. Αυτά τα χρώ­μα­τα ονο­μά­ζο­νται «αδύ­να­τα χρώ­μα­τα» (impossible colors) και έχουν χρη­σι­μο­ποι­η­θεί στην λογο­τε­χνία της επι­στη­μο­νι­κής φαντα­σί­ας.

Υπάρ­χουν πολλά ήδη φωτι­σμού και δεν είναι όλα «αθώα» όπως ίσως φαί­νο­νται. Εντε­λώς χοντρι­κά, ο άνθρω­πος ξεκί­νη­σε με τη φωτιά, πέρα­σε στα κεριά, στα καντή­λια που έκαι­γαν λάδι ή λίπος φάλαι­νας, στις λάμπες με φιτί­λι παρό­μοιο με τις λουξ και το καύ­σι­μο όχι υπό πίεση, στις λουξ (κηρο­ζί­νης ή υγρα­ε­ρί­ου ή βεν­ζί­νης), στις λάμπες πυρα­κτώ­σε­ως, φθο­ρί­ου, αλο­γό­νου και σήμε­ρα έχει γενι­κευ­τεί η χρήση των leds.

Ας υπο­θέ­σου­με ότι έχου­με ένα σώμα που απορ­ρο­φά­ει όλη την ενέρ­γεια που δέχε­ται (αυτό στη Φυσι­κή λέγε­ται black body). Όταν υπερ­θερ­μαν­θεί από την ενέρ­γεια που συγκε­ντρώ­νει, αρχί­ζει να ακτι­νο­βο­λεί σε διά­φο­ρες συχνό­τη­τες, μετα­ξύ αυτών και οι συχνό­τη­τες που βλέ­πει το ανθρώ­πι­νο μάτι, δηλα­δή στο οπτι­κό φάσμα (αυτό που ανα­γνω­ρί­ζου­με ως «φως»). Για να κατα­λά­βου­με καλύ­τε­ρα τι σημαί­νουν αυτά, φέρτε στο μυαλό σας τον σιδε­ρά που θερ­μαί­νει ένα κομ­μά­τι σίδε­ρο σε τέτοιο βαθμό που αυτό αρχί­ζει να κοκ­κι­νί­ζει, δηλα­δή να εκπέ­μπει φως. Αν ένα τέτοιο σώμα θερ­μαν­θεί στους 1700 Kelvin (αφαι­ρέ­στε 273 για να μετα­τρέ­ψε­τε σε Κελ­σί­ου) ακτι­νο­βο­λεί στο οπτι­κό φάσμα όπως ένα αναμ­μέ­νο κερί. Το φως αυτό το αντι­λαμ­βα­νό­μα­στε «πολύ ζεστό» ή «θερμό» ή «ρομα­ντι­κό». Το φως αυτό περιέ­χει ποσό­τη­τες κόκ­κι­νου φωτός σε περί­που τις ίδιες ανα­λο­γί­ες με τα υπό­λοι­πα χρώ­μα­τα. Έτσι, αν πλη­σιά­σου­με το κερί σε ένα κόκ­κι­νο μήλο, το μήλο θα απορ­ρο­φή­σει όλα τα χρώ­μα­τα εκτός του κόκ­κι­νου που θα το επι­στρέ­ψει και έτσι θα δούμε ότι το μήλο είναι κόκ­κι­νο. Αυτή η παρά­με­τρος, του να περιέ­χο­νται όλα τα χρώ­μα­τα σε επαρ­κείς ποσό­τη­τες μετριέ­ται με τον χρω­μα­τι­κό δεί­κτη CRI (color rendering index) που για το κερί είναι 100%.

Αν το μαύρο σώμα θερ­μαν­θεί στους 2400 Κ έως 2700 K θα παρά­γει φως παρό­μοιο με μια λάμπα πυρα­κτώ­σε­ως. Και η λάμπα πυρα­κτώ­σε­ως παρά­γει φως με χρω­μα­τι­κό δεί­κτη CRI 100%. Το ίδιο κάνει και ο Ήλιος αλλά στους 5800-6000 βαθ­μούς Kelvin. Υπάρ­χει όμως μια σημα­ντι­κή δια­φο­ρά. Όσο μεγα­λώ­νει η θερ­μο­κρα­σία τόσο το φάσμα περέ­χει όλο και περισ­σό­τε­ρες ποσό­τη­τες του μπλε. Επί­σης όταν η θερ­μο­κρα­σία είναι τόσο υψηλή όσο του Ήλιου, ένα μέρος της ενέρ­γειας μετα­τρέ­πε­ται και στο υπε­ριώ­δες φάσμα (μικρό μήκος κύμα­τος), τη λεγό­με­νη UV ακτι­νο­βο­λία (Ultra Violet). Αυτή είναι βλα­βε­ρή για τη ζωή και τα μάτια μας, αλλά ευτυ­χώς έχου­με το στρώ­μα του όζο­ντος, το οποίο φιλ­τρά­ρει μεγά­λο μέρος αυτής της βλα­βε­ρής ακτι­νο­βο­λί­ας. Τα καλά για­λιά ηλίου φιλ­τρά­ρουν ακόμα περισ­σό­τε­ρο όση ενέρ­γεια στο υπε­ριώ­δες φάσμα κατά­φε­ρε να περά­σει από το όζον.

Το κερί, η λάμπα πυρα­κτώ­σε­ως, οι λουξ λει­τουρ­γούν σε θερ­μο­κρα­σί­ες μαύ­ρου σώμα­τος πολύ χαμη­λό­τε­ρα και σε αυτές τις θερ­μο­κρα­σί­ες δεν ακτι­νο­βο­λεί­ται ενέρ­γεια στο βλα­βε­ρό υπε­ριώ­δες φάσμα. Οι λουξ λει­τουρ­γούν περί­που από 2000 έως 2400 Kelvin. Για αυτό το φως τους είναι πιο «γλυκό» από τις λάμπες πυρα­κτώ­σε­ως που λει­τουρ­γούν από 2400 έως 2700 K. Ο χρω­μα­τι­κός δεί­κτης CRI για τις λουξ είναι και αυτός 100%.

Πάμε στα leds. Τα leds εκμε­ταλ­λεύ­ο­νται το φαι­νό­με­νο του μετα­με­ρι­σμού που περι­γρά­ψα­με παρα­πά­νω. Δηλα­δή παρά­γουν ένα λευκό χρώμα ανα­μι­γνύ­ο­ντας συγκε­κρι­μέ­να χρώ­μα­τα και όχι όλα τα χρώ­μα­τα όπως κάνει η λάμπα πυρα­κτώ­σε­ως. Για αυτό μια κακής ποιό­τη­τας λάμπα led δεν δίνει καλή από­δο­ση των χρω­μά­των στον χώρο μας. Διότι αν για παρά­δειγ­μα το λευκό της δεν περιέ­χει μεγά­λες ποσό­τη­τες κόκ­κι­νου (που είναι και το συνη­θέ­στε­ρο) ένα κόκ­κι­νο μήλο δεν θα εμφα­νί­ζε­ται κόκ­κι­νο, αφού δεν υπάρ­χει τέτοιο χρώμα στο φως που του στέλ­νου­με για να το αντα­να­κλά­σει πίσω στα μάτια μας.


Ανε­ξάρ­τη­τα αν σας αρέ­σουν ή όχι, έχετε προ­σέ­ξει ότι τα χρώ­μα­τα στις παλιές έγχρω­μες ελλη­νι­κές ται­νί­ες είναι πολύ πιο ζωντα­νά ; Προ­φα­νώς εκεί­νη την εποχή δεν είχαν λάμπες led…

Επι­πλέ­ον επέ­λε­γαν πιο «κορε­σμέ­να» χρώ­μα­τα, δηλα­δή πιο «καθα­ρά» υπό την έννοια ότι κάθε χρώμα ήταν φτιαγ­μέ­νο να αντα­να­κλά μικρό­τε­ρο εύρος μηκών κύμα­τος γύρω από τον βασι­κό χρω­μα­τι­σμό. Όσο περισ­σό­τε­ρα γει­το­νι­κά χρώ­μα­τα αντα­να­κλά ένα αντι­κεί­με­νο από το βασι­κό του χρώμα, τόσο πιο «γκρι» εμφα­νί­ζε­ται (αυτό μετρά­ει η παρά­με­τρος του κορε­σμού).


Άλλο πρό­βλη­μα είναι η θερ­μο­κρα­σία μαύ­ρου σώμα­τος στην οποία αντι­στοι­χούν. Τα χει­ρό­τε­ρα leds είναι αυτά που περι­γρά­φο­νται ως 5000 K ή και 6000 K. Αυτά (εκτός αν ο κατα­σκευα­στής έχει λάβει ειδι­κά μέτρα και πολύ αυξη­μέ­νη τιμή) ακτι­νο­βο­λούν όπως και ο Ήλιος μας και στο υπε­ριώ­δες φάσμα. Αλλά τώρα δεν υπάρ­χει όζον ανά­με­σα σε εμάς και τη λάμπα για να μας προ­στα­τέ­ψει. Θα ανα­ρω­τη­θεί­τε βεβαί­ως «μα είναι δυνα­τόν;» και θα έχετε δίκιο. Για να μιλή­σου­με με μεγα­λύ­τε­ρη ακρί­βεια, το θέμα αυτό είναι θέμα εμπι­στο­σύ­νης στον κατα­σκευα­στή. Πρώ­τον η υπε­ριώ­δης ακτι­νο­βο­λία για τους οικια­κούς λαμ­πτή­ρες είναι υπο­τί­θε­ται επαρ­κώς χαμη­λή ώστε να μην είναι βλα­βε­ρή. Όμως αυτό επι­τυγ­χά­νε­ται συχνά καλύ­πτο­ντας τα leds με ενώ­σεις του φωσφό­ρου. Αν ο φώσφο­ρος φθα­ρεί (και τα leds ζουν πολύ καιρό) θα υπάρ­χει διαρ­ροή υπε­ριώ­δους. Απλώς πρέ­πει να εμπι­στευ­τεί­τε τον κατα­σκευα­στή ότι αυτό δεν θα συμ­βεί. Αν τον εμπι­στεύ­ε­στε, όλα καλά. Επί­σης το φάσμα τους στο οπτι­κό κομ­μά­τι περιέ­χει πολύ μπλε και λίγο κόκ­κι­νο (για τεχνο­λο­γι­κούς λόγους. Άλλω­στε δεν παρά­γουν φως με την ίδια «τεχνο­λο­γία» που παρά­γει ο Ήλιος). Το πολύ μπλε προ­σο­μοιά­ζει το μπλε της μέρας. Έτσι, αν χρη­σι­μο­ποιού­με τέτοιο φωτι­σμό το από­γευ­μα/βράδυ, απο­συ­ντο­νί­ζου­με το ρολόι του σώμα­τός μας (κιρ­κά­διος ρυθ­μός) με απο­τέ­λε­σμα να μην μπο­ρού­με να κοι­μη­θού­με καλά. Το μπλε φως ανα­στέ­λει την παρα­γω­γή μελα­το­νί­νης που μας βοη­θά­ει να κοι­μη­θού­με, εξού και οι δια­φη­μί­σεις με ένα σωρό σχε­τι­κά προ­ϊ­ό­ντα (που πριν λίγα χρό­νια δεν υπήρ­χαν).

Ο καλύ­τε­ρος φωτι­σμός στο σπίτι με leds θα ήταν αυτός που χρη­σι­μο­ποιεί χαμη­λές θερ­μο­κρα­σί­ες μαύ­ρου σώμα­τος, δηλα­δή 2400 έως 2700 K, αντί­στοι­χες με αυτές μιας λάμπας πυρα­κτώ­σε­ως, που έχει ως συνέ­πεια αμε­λη­τέα εκπο­μπή υπε­ριώ­δους ακτι­νο­βο­λί­ας. Επί­σης κοι­τά­με τον δεί­κτη CRI να είναι όσο πιο κοντά στο 100 γίνε­ται ώστε έχου­με καλή χρω­μα­τι­κή από­δο­ση των αντι­κει­μέ­νων γύρω μας. Αν ο χρω­μα­τι­κός δεί­κτης CRI είναι χαμη­λός θα κυριαρ­χεί το μπλε στον φωτι­σμό της λάμπας και εκτός από το ότι δεν θα απο­δί­δο­νται σωστά τα χρώ­μα­τα των αντι­κει­μέ­νων στον χώρο μας, θα μας εμπο­δί­ζει και να κοι­μη­θού­με.


(

Εδώ υπάρ­χει κάτι να πούμε ακόμα για το CRI. Υπάρ­χουν δια­φο­ρές από χώρα σε χώρα. Το CRI υπο­λο­γί­ζε­ται με βάση την χρω­μα­τι­κή από­δο­ση σε μια ομάδα 14 αντι­προ­σω­πευ­τι­κών χρω­μά­των σε σχέση με μια λάμπα πυρα­κτώ­σε­ως που θεω­ρεί­ται ιδα­νι­κή πηγή φωτός. Στις ΗΠΑ όμως υπο­λο­γί­ζουν το CRI μόνο στα 8 από τα 14 χρώ­μα­τα εξαι­ρώ­ντας το κόκ­κι­νο. Όταν περι­λαμ­βά­νο­νται και τα 14 χρώ­μα­τα το ονο­μά­ζουν extended CRI ή CRI(e) ή CRI(Re). Υπο­τί­θε­ται ότι στην Ευρω­παϊ­κή Ένωση, το CRI των προ­ϊ­ό­ντων φωτι­σμού υπο­λο­γί­ζε­ται ως extended, δηλα­δή και στα 14 αντι­προ­σω­πευ­τι­κά χρώ­μα­τα, ενώ στην ΕΕ το αμε­ρι­κα­νι­κό μοντέ­λο των 8 αντι­προ­σω­πευ­τι­κών χρω­μά­των δηλώ­νε­ται ως CRI(Ra). Άρα πρέ­πει κανείς να έχει το νου του στο τι είναι υπο­χρε­ω­μέ­νες οι βιο­μη­χα­νί­ες να δηλώ­νουν στα προ­ϊ­ό­ντα τους.

)

Σαφώς τα κεριά, οι λουξ και οι πυρα­κτώ­σε­ως παρά­γουν καλύ­τε­ρης ποιό­τη­τας φως από κάθε άποψη, που δεν έχει κατα­φέ­ρει ακόμα η σύγ­χρο­νη τεχνο­λο­γία να πλη­σιά­σει σε λογι­κές τιμές. Δυστυ­χώς όμως οι πυρα­κτώ­σε­ως κατα­να­λώ­νουν πολύ ρεύμα οπότε η χρήση τους είναι και ασύμ­φο­ρη και αντιοι­κο­λο­γι­κή (μόνο το 5-10% της ενέρ­γειας που κατα­να­λώ­νουν μετα­τρέ­πε­ται σε φως, το 90-95% χάνε­ται σε θερ­μό­τη­τα). Βέβαια τα leds δεν είναι σίγου­ρα πιο οικο­λο­γι­κά ως προς την κατα­σκευή τους (όσο είναι ως προς την κατα­νά­λω­σή τους). Συνή­θως οι λάμπες χρη­σι­μο­ποιούν πολύ πλα­στι­κό. Παλαιό­τε­ρα χρη­σι­μο­ποιού­σαν μόλυ­βδο (Pb) και αρσε­νι­κό (As). Τώρα χρη­σι­μο­ποιούν επι­κα­λύ­ψεις φωσφό­ρου : το led είναι μπλε ή υπε­ριώ­δες. Καλύ­πτε­ται με στρώ­μα­τα φωσφό­ρου ή ενώ­σε­ών του ο οποί­ος όταν εκτε­θεί στο μπλε ή υπε­ριώ­δες φως ακτι­νο­βο­λεί σε μεγα­λύ­τε­ρα μήκη κύμα­τος (προς το κόκ­κι­νο) δίνο­ντας φως σε μεγά­λο μέρος του οπτι­κού φάσμα­τος. Το θέμα σε σχέση με την οικο­λο­γία είναι το εξής : ποτέ δεν ξέρεις τι θα σκε­φτεί να χρη­σι­μο­ποι­ή­σει η βιο­μη­χα­νία. Αμφι­σβη­τώ ότι η παρα­γω­γή των leds έγινε για τον πλα­νή­τη. Αυτός ήταν ο δια­φη­μι­στι­κά ορθός λόγος. Και ο κόσμος, οικο­λο­γι­κώς ορθά, πήγε στα leds. Η βιο­μη­χα­νία όμως έχει στό­χος το κέρ­δος και δεν έχω κανέ­να λόγο να εμπι­στευ­τώ τι τοξι­κό στοι­χείο θα σκε­φτούν να χρη­σι­μο­ποι­ή­σουν αν τους μειώ­νει τα κόστη και αυξά­νει τα κέρδη.

Επι­πλέ­ον τα leds αντι­κα­θι­στούν αυτή τη στιγ­μή τα φώτα στους δρό­μους. Χρη­σι­μο­ποιούν μπλε leds γιατί αυτό το φως είναι ασφα­λέ­στε­ρο για την οδή­γη­ση (βλέ­πεις καλύ­τε­ρα σε μεγα­λύ­τε­ρη από­στα­ση) και κατα­να­λώ­νουν λιγό­τε­ρη ενέρ­γεια. Όμως παρά­γουν φωτο­μό­λυν­ση. Οι νεο­γέν­νη­τες χελώ­νες χάνουν τον δρόμο τους προς τη θάλασ­σα. Οι άνθρω­ποι δυσκο­λεύ­ο­νται να κοι­μη­θούν και δεν μπο­ρούν πια στις πόλεις να δουν τον ουρα­νό. Υπάρ­χει η ανεκ­δο­το­λο­γι­κή ιστο­ρία όπου μια εκτε­ταμ­μέ­νη δια­κο­πή ρεύ­μα­τος στο Λος Άντζε­λες των ΗΠΑ προ­κά­λε­σε αθρό­ες κλή­σεις προς το 911 (το αντί­στοι­χο του ελλη­νι­κού 100) για πιθα­νή επί­θε­ση από εξω­γή­ι­νους, γιατί ο κόσμος ξαφ­νι­κά είδε το κέντρο του γαλα­ξία (milky way) που δεν είχε ξανα­δεί !

Ως προς τον παλ­λό­με­νο φωτι­σμό: οι παλιές φθο­ρί­ου (αυτές που τρε­μο­παί­ζουν μέχρι να ανά­ψουν) παρά­γουν παλ­λό­με­νο φωτι­σμό στη συχνό­τη­τα του ρεύ­μα­τος (50 Hz) γεγο­νός που κου­ρά­ζει πολύ τα μάτια. Οι νεώ­τε­ρες φθο­ρί­ου που ανά­βουν αμέ­σως έχουν λύσει το πρό­βλη­μα του παλ­λό­με­νου φωτός και είναι πολύ καλύ­τε­ρες ως προς αυτό. Τα σύγ­χρο­να led έχουν μια ελα­φριά ταλά­ντω­ση στον φωτι­σμό τους (που δεν είναι ορατή) στη συχνό­τη­τα του τρο­φο­δο­τι­κού τους. Η συχνό­τη­τα αυτή είναι υψηλή (100 KHz) για αυτό παρά­γει παρά­σι­τα στο ραδιο­φω­νι­κό φάσμα. Το αν αυτή η μικρή ταλά­ντω­ση κου­ρά­ζει τα μάτια δεν φαί­νε­ται να είναι γνω­στό. (Να προ­σθέ­σου­με εδώ για τις φθο­ρί­ου ότι δεν έχουν καθό­λου κόκ­κι­νο χρώμα στο φως τους, οπότε τα αντι­κεί­με­να αλλοιώ­νο­νται χρω­μα­τι­κά.)

Μια συμ­βου­λή για τεχνη­τό φωτι­σμό με led θα ήταν συνε­πώς, λάμπες από 2400 K έως 2700 Κ με CRI πάνω από 90% και ακόμα καλύ­τε­ρα 95% (αν και εκεί ανε­βαί­νει η τιμή της λάμπας αρκε­τά). Από 80% έως 90% θα λέγα­με ότι η χρω­μα­τι­κή από­δο­ση είναι «ανε­κτή» ενώ κάτω από 80% η χρω­μα­τι­κή από­δο­ση είναι κακή και τέτοιος φωτι­σμός κάνει μόνο για σκά­λες.

Όσον αφορά στο διά­βα­σμα, αν ζητή­σε­τε σε ένα κατά­στη­μα λάμπα για διά­βα­σμα θα σας δώσουν, κατά πάσα πιθα­νό­τη­τα, μια μπλε· μια λάμπα που αντι­στοι­χεί σε υψηλή θερ­μο­κρα­σία μαύ­ρου σώμα­τος (4500 ή και 5500 Κ). Κατά τη γνώμη μου αυτό είναι λάθος. Μάλ­λον αντι­γρά­φουν την ιδέα της πυρα­κτώ­σε­ως που είχε το γυαλί της βαμ­μέ­νο με ένα ελα­φρό γαλά­ζιο, μην λαμ­βά­νο­ντας υπό­ψιν την αλλα­γή της τεχνο­λο­γί­ας. Το μπλε προ­κα­λεί εγρή­γορ­ση, μας ξυπνά­ει για να μην κοι­μη­θού­με πάνω στο βιβλίο. Μας βοη­θά­ει να συγκε­ντρω­θού­με. Όμως η βαμ­μέ­νη πυρα­κτώ­σε­ως δεν παρή­γα­γε UV (ή ό,τι παρή­γα­γε ήταν αμε­λη­τέο). Η μπλε led εν γένει παρά­γει πολ­λα­πλά­σιες ποσό­τη­τες υπε­ριώ­δους από την πυρα­κτώ­σε­ως και αυτό είναι βλα­βε­ρό για τα μάτια μας (αν και τυπι­κά η ποσό­τη­τα που παρά­γει εμπί­πτει σε όρια ασφά­λειας). Υπό τις παρού­σες συν­θή­κες θα προ­τι­μού­σα ένα φωτι­στι­κό γρα­φεί­ου με μια χαμη­λής θερ­μο­κρα­σί­ας λάμπα (2600-2700 Κ) με αρκε­τή έντα­ση φωτός (500 με 800 lumens) και ένα φλι­τζά­νι καφέ ή σολο­κά­τας ή τσάι για την απο­φυ­γή της νύστας και την υπο­βο­ή­θη­ση της συγκέ­ντρω­σης. Καλύ­τε­ρα καφε­ΐ­νη παρά αυξη­μέ­νος κιρ­κά­διος ρυθ­μός από το μπλε και UV. Επί­σης ο χώρος πρέ­πει να είναι φωτει­νός και όχι να δια­βά­ζου­με σε σκο­τει­νό δωμά­τιο με φως γρα­φεί­ου.

Όσο αφορά στα κινη­τά, στα tablets και τους υπο­λο­γι­στές, πάντα (μα πάντα!) εγκα­θι­στού­με προ­γράμ­μα­τα όπως το redshift που ανά­λο­γα με την ώρα τρο­πο­ποιεί το χρώμα της οθό­νης.

Τελι­κά στον λεγό­με­νο «ρομα­ντι­σμό» που απο­πνέ­ει το φως των κεριών μήπως συμ­βά­λει ουσια­στι­κά το ότι απλώς μας δεί­χνουν με μεγα­λύ­τε­ρη ακρί­βεια την …πραγ­μα­τι­κό­τη­τα  ;

Ας κλεί­σου­με με μια ρομα­ντι­κή ιστο­ρία μια και ανα­φέρ­θη­κε παρα­πά­νω ο γαλα­ξί­ας. Η Ελλη­νι­κή Μυθο­λο­γία περι­γρά­φει το πώς δημιουρ­γή­θη­κε. Ο Δίας έβαλε τον νεο­γέν­νη­το Ηρα­κλή να πιεί γάλα από το στή­θος της Ήρας που κοι­μό­ταν. Όταν ο μικρός χόρ­τα­σε απο­μα­κρύν­θη­κε από το στή­θος της Θεάς. Μερι­κές στα­γό­νες έπε­σαν στο έδα­φος και προ­έ­κυ­ψαν τα λευκά κρίνα της Ήρας (σήμε­ρα απο­δί­δο­νται αδι­καιο­λο­γή­τως σε άλλη θρη­σκεία) και κάποιες άλλες στα­γό­νες έπε­σαν στον ουρα­νό και σχη­μα­τί­στη­κε ο …γαλα­ξί­ας. (Από την ιστο­ρία αυτή ετυ­μο­λο­γεί­ται και η λέξη.)




























Είναι τα φιτίλια ραδιενεργά ; Περιέχουν αμίαντο ;

Τα φιτί­λια για αυτές τις λάμπες είχαν άλατα του Θορί­ου (Th) και άρα ήταν ελα­φρώς ραδιε­νερ­γά σε ασφα­λή επί­πε­δα, αλλά αυτό ήταν έτσι μέχρι πριν περί­που 2 δεκα­ε­τί­ες. Στη συνέ­χεια η χρήση του Θορί­ου απα­γο­ρεύ­θη­κε, κυρί­ως για τους εργα­ζό­με­νους στο εργο­στά­σιο παρα­γω­γής, και αντι­κα­τα­στά­θη­κε από Ύττριο (Y) μια σπά­νια γαία που ακτι­νο­βο­λεί φως όταν υπερ­θερ­μαν­θεί χωρίς να είναι ραδιε­νερ­γή. Το Ύττριο είναι πολύ κοινό γύρω μας. Υπάρ­χει στο σώμα μας, στα φυτά που κατα­να­λώ­νου­με, στις μπα­τα­ρί­ες των κινη­τών, στα leds, ακόμα και στο μητρι­κό γάλα. Ομοί­ως τα φιτί­λια είχαν αμί­α­ντο στο σχοι­νί με το οποίο έδε­ναν στον καυ­στή­ρα. Ο αμί­α­ντος έχει αντι­κα­τα­στα­θεί εδώ και δυο δεκα­ε­τί­ες του­λά­χι­στον, με κερα­μι­κό νήμα. Συνε­πώς τα φιτί­λια είναι απο­λύ­τως ασφα­λή. Σύγ­χυ­ση προ­κα­λούν ακόμα συσκευα­σί­ες που στα ελλη­νι­κά γρά­φουν φρά­σεις όπως «φού­σκες αμιά­ντου». Αυτό είναι κατά­λοι­πο από την εποχή που είχαν αμί­α­ντο. ΔΕΝ έχουν πια. Στο δια­δί­κτυο πωλού­νται πρω­τό­τυ­πα φιτί­λια που είναι ραδιε­νερ­γά και έχουν αμί­α­ντο, αλλά πρέ­πει να ψάξεις για να τα βρεις σε ιστο­σε­λί­δες δημο­πρα­σιών. Όλα τα κατα­στή­μα­τα πωλούν σύγ­χρο­νη παρα­γω­γή φιτι­λιών που δεν είναι ραδιε­νερ­γά ούτε περιέ­χουν αμί­α­ντο. Ποιο­τι­κά φιτί­λια που­λά­ει η Petromax καθώς και η Luxor (αυστρια­κής παρα­γω­γής).


Πώς αφαιρώ παλιό φιτίλι από τη λάμπα ;

Αν η λάμπα είναι παλιά και έχει υπό­λοι­πα φιτι­λιού, μαζέψ­τε το πολύ προ­σε­κτι­κά σε υπή­νε­μο μέρος, σε εξω­τε­ρι­κό χώρο με ένα βρεγ­μέ­νο χαρτί κου­ζί­νας και απορ­ρίψ­τε το προ­σε­κτι­κά σε σακ­κού­λα. Αν ήταν πολύ παλιό πιθα­νώς να είναι ελα­φρά ραδιε­νερ­γό και να περιέ­χει αμί­α­ντο στο σημείο που είναι δεμέ­νο με τον καυ­στή­ρα. Αν το φιτί­λι είναι σίγου­ρα σύγ­χρο­νο το μαζεύ­ου­με με τον ίδιο τρόπο χωρίς να φοβό­μα­στε μην είναι ραδιε­νερ­γό και αμια­ντού­χο. Σε κάθε περί­πτω­ση προ­σέ­χου­με να μην φυσά­ει γιατί το φιτί­λι θα δια­λυ­θεί αμέ­σως στον αέρα και δεν είναι καλό να ανα­πνεύ­σου­με από τη σκόνη του.


Τι είδους οινόπνευμα μπορώ να χρησιμοποιήσω για την προθέρμανση ;

Για να γίνει σωστά η προ­θέρ­μαν­ση χρεια­ζό­μα­στε ένα οινό­πνευ­μα πάνω από 90% σε αλκο­ό­λη. Πάνω από 93% ακόμα καλύ­τε­ρα. Στην αγορά υπάρ­χουν λοσιόν οινο­πνεύ­μα­τος 95% χωρίς άρωμα και χωρίς χρώμα σε χαμη­λή τιμή. Το μπλε οινό­πνευ­μα 93% λει­τουρ­γεί αλλά παρά­γει καπνό. Καλύ­τε­ρα ένα άχρω­μο προ­ϊ­όν με ψηλό οινο­πνευ­μα­τι­κό βαθμό. Μην χρη­σι­μο­ποι­ή­σε­τε οινό­πνευ­μα με περιε­κτι­κό­τη­τα κάτω από 90%. Στην αγορά υπάρ­χουν 70% και 80%. Αυτά δεν προ­θερ­μαί­νουν επαρ­κώς τη λάμπα, μη τα χρη­σι­μο­ποιεί­τε.


Πόσα ml οινοπνεύματος χωράει το δισκάκι καύσης ; Εύκολος τρόπος πλήρωσης ;

Ο δίσκος καύ­σης οινο­πνεύ­μα­τος χωρά­ει 8ml. Βέβαια πρέ­πει να είστε σίγου­ροι ότι είναι απο­λύ­τως επί­πε­δος αλλιώς θα υπερ­χει­λί­σει. Ενώ παρέ­χε­ται ειδι­κό μπου­κα­λά­κι πλή­ρω­σης, εν τού­τοις αυτό είναι πλα­στι­κό και δεν έχει δοσο­με­τρη­τή. Επει­δή πρέ­πει να γεμί­σει και 2η φορά πριν την ανά­ψου­με η πλα­στι­κή άκρη του μπου­κα­λιού εύκο­λα θα ακου­μπή­σει στα μετα­λι­κά θερμά μέρη από την πρώτη καύση και θα λιώ­σει σφρα­γί­ζο­ντας την έξοδο του οινο­πνεύ­μα­τος. Είναι πολύ πιο εύκο­λη η χρήση σύριγ­γας μια και έχει και δοσο­με­τρη­τή, οπότε μπο­ρούν να μετρη­θούν τα 8 ml (ή 7ml για να μην υπερ­χει­λί­σει), και η βελό­να είναι μετα­λι­κή οπότε δεν παθαί­νει ζημιά από τα θερμά μέτα­λα της λάμπας. Κάθε γέμι­σμα με οινό­πνευ­μα στους 95° βαθ­μούς με 8 ml καί­γε­ται σε 3 περί­που λεπτά.


Δεν ανεβαίνει η πίεση στο δοχείο καυσίμου.

Αυτό συμ­βαί­νει γιατί το δέρμα που χρη­σι­μο­ποιεί η τρό­μπα έχει στε­γνώ­σει. Ξεβι­δώ­στε και αφαι­ρέ­στε το έμβο­λο της τρό­μπας. Σε ένα καπά­κι από πλα­στι­κό μπου­κά­λι νερού βάλτε κάθε­τα το έμβο­λο με το δέρμα μέσα στο καπά­κι. Προ­σθέ­στε λίγο έλαιο χωρίς οξέα ή ειδι­κό λάδι λίπαν­σης δέρ­μα­τος. Αφού ποτί­σει το δέρμα για 1 ώρα σκου­πί­στε το ελα­φρά, πιέ­στε το προ­σε­κτι­κά να ανοί­ξει λίγο στην περι­φέ­ρειά του και ξανα­βάλ­τε το στη λάμπα. Τώρα πρέ­πει να σπρώ­χνει αέρα. Το δέρμα πρέ­πει να λαδώ­νε­ται τακτι­κά για να κρα­τά­ει τη φόρμα του. Εναλ­λα­κτι­κά μπο­ρεί­τε να αντι­κα­τα­στή­σε­τε το έμβο­λο της τρό­μπας με βαλ­βί­δα ελα­στι­κού (πωλεί­ται ξεχω­ρι­στά) οπότε θα μπο­ρεί­τε να ανε­βά­σε­τε την πίεση με κοινή τρό­μπα ποδη­λά­του.