Αρχαία Ελληνικά Μαθηματικά
···
 Κείμενα στο πρωτότυπο και
σύγχρονη Μαθηματική απόδοση

Στη σελίδα αυτή θα βρείτε κείμενα από τα Αρχαία Ελληνικά Μαθηματικά στο πρωτότυπο και σε σύγχρονη μαθηματική απόδοση. Ο στόχος του έργου αυτού είναι να καταστήσει προσβάσιμα στον σύγχρονο Μαθηματικό, άντρα ή γυναίκα ή στον όποιο ενδιαφερόμενο ή ενδιαφερόμενη τα κείμενα αυτά, τα οποία από τη μια αποτελούν θεμελιώδες τμήμα της επιστήμης των Μαθηματικών αλλά από την άλλη παραμένουν δύσκολα προσβάσιμα.



Το έργο είναι ανοικτό σε όποιον ή όποια θέλει να συνεισφέρει και θα παρέχουμε την απαραίτητη τεχνογνωσία και τα σχετικά εργαλεία. Τα παραγόμενα έργα παραμένουν διαθέσιμα στο κοινό δωρεάν, ενώ η άδεια χρήσης δεν επιτρέπει την αντιγραφή χωρίς αναφορά στο πρωτότυπο ούτε την εμπορική εκμετάλλευση. Αν ενδιαφέρεστε να συμμετέχετε επικοινωνήστε μαζί μας.




Πολυύμνια
(του Giuseppe Fagnani)
Μούσα της Γεωμετρίας
και των Μαθηματικών
Κόρη της Μνημοσύνης

Ξεκινάμε βεβαίως με το θεμελιωδέστερο έργο της αρχαίας περιόδου, το αθάνατο έργο του «στοιχειωτή» Ευκλείδη, το έργο με τις περισσότερες εκδόσεις διεθνώς το οποιο όμως είναι δυσεύρετο σε εύληπτη μορφή στη χώρα μας, τα «Στοιχεία». Για το έργο αυτό έχουμε ξεχωριστή σελίδα και μπορείτε να το βρείτε εδώ:


Στοιχεία


Επόμενος σταθμός ο Αρχιμήδης. Μελετώντας τον Αρχιμήδη καταλαβαίνει κανείς ότι δεν είναι ένας από τους σημαντικότερους Μαθηματικούς όλων των εποχών, αλλά είναι σαφώς ο σημαντικότερος, και δικαίως το Fields Medal φέρει την κεφαλή του στη μία όψη. Στα έργα του θα βρείτε τεχνικές που πολλοί νομίζουν και διδάσκουν λανθασμένα ότι είναι σύγχρονες όπως τεχνικές ολοκλήρωσης και θεματολογία που είναι εν γένει άγνωστη στους σύγχρονους Μαθηματικούς όπως υπολογισμός εμβαδού σφαιρικού τομέα και άλλα.


Θεμελιώδες έργο που αποδεικνύει και την ύπαρξη του π και δίνει την πρώτη αυστηρή εκτίμηση (π ≃ 3,14) η μέτρηση του Κύκλου: το «Κύκλου Μέτρησις»:



Κύκλου Μέτρησις
ISBN: 978-618-00-5205-3

Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης
Νέα Υόρκη, ΗΠΑ (πηγή)


Μακάρια θεά δυνάμωσε τη μνήμη αυτών που συμμετέχουν στην ιερή αυτή μελέτη*, και διώξε από αυτούς τη λησμοσύνη



Τμήμα του Ορφικού Ύμνου στην Πολυύμνια (*«τελετή» αντί για «μελέτη» στο πρωτότυπο) (πηγή)
«Περί σφαίρας και Κυλίνδρου»: Στο έργο αυτό, ο Αρχιμήδης, μελετάει (υπό διαμόρφωση)