Εργαστήριο Ελεύθερου Λογισμικού και Ψηφιακής Τυπογραφίας

Τμήμα Μαθηματικών, Πανεπιστήμιο Αιγαίου

               


Τεκμηρίωση Matrix/Riot


                  


0. Θέματα Ασφαλείας

1. Δημιουργία λογαριασμού

2. Logging in στο Matrix / Riot

3. Πρώτα βήματα με τον λογαριασμό σας στο Matrix

4. Προχωρημένα θέματα

    4.1. Ενεργοποιήστε την κρυπτογραφία στα chat rooms
    4.2. Μορφοποίηση κειμένου
    4.3. Κοινοποίηση εικόνων και αρχείων
    4.4. Δημιουργία και διαχείριση δωματίων και συνομιλιών
    4.5. Διαμοιρασμός οθόνης
    4.6. Τηλεδιάσκεψη
    4.7. Εντολές Slash
    4.8. Μηνύματα με Μαθηματικά μέσω TeX
 0. Θέματα Ασφαλείας

Καμία βιντεοκλήση ή τηλεδιάσκεψη δεν καταγράφεται από τους matrix servers. Οι συνομιλίες αυτές είναι κρυπτογραφημένες κατά τη μετάδοσή τους. Τα δεδομένα κινούνται μόνο ανάμεσα στις συσκευές σας όταν αυτές έχουν πραγματικές IP (πχ βρίσκονται εντός του πανεπιστημιακού δικτύου). Όταν βρίσκεστε πίσω από router εμπορικού παρόχου (για παράδειγμα στο σπίτι σας) αυτό δεν είναι τεχνολογικά εφικτό (γιατί δεν έχει η συσκευή σας πραγματική IP). Σε αυτή την περίπτωση η κίνηση γίνεται μέσω του server μας, ο οποίος λειτουργεί ως ενδιάμεσος χωρίς και πάλι να καταγράφει τα δεδομένα (δεν θα είχε και κανένα νόημα αφού είναι κρυπτογραφημένα).

Τα δεδομένα που καταγράφονται είναι μόνο τα γραπτά μηνύματα στα chat rooms. Αυτά καταγράφονται για να μπορεί να τα δει κάποιος συνομιλητής σας ο οποίος θα συνδεθεί αργότερα στον λογαριασμό του. Αν όμως ενεργοποιήσετε την κρυπτογραφία στο chat room (δείτε το 4.1) τότε αυτά αποθηκεύονται κρυπτογραφημένα από εσάς (για 1 έτος), και μπορούν να διαβαστούν μόνο από εσάς και εκείνους που καλέσατε στο δωμάτιο για να τα δουν. Αυτό αφορά στο πώς αποθηκεύονται στον δίσκο του συστήματος. Η μετάδοσή τους από συσκευή σε συσκευή είναι ούτως ή άλλως κρυπτογραφημένη (ανεξάρτητα δικών σας ρυθμίσεων).

Για λόγους καλής λειτουργίας του συστήματος καταγράφονται οι συνδέσεις λογαριασμών (πότε συνδέθηκε ποιος/ποια) και αυτή η πληροφορία διαγράφεται αυτόματα κάθε 4 ημέρες.

Τέλος δεν υπάρχει κάποια άδεια χρήσης που πρέπει να κάνετε αποδεκτή. Το σύστημα είναι ελεύθερο από κάθε άποψη.1. Δημιουργία λογαριασμού

Αποκτήστε λογαριασμό πηγαίνοντας στη διεύθυνση https://myria.math.aegean.gr/riot
για να αποκτήσετε λογαριασμό της μορφής @username:matrix.math.aegean.gr
ή στην https://riot.im για να αποκτήσετε λογαριασμο της μορφής @username:matrix.org

Οι διευθύνσιες είναι παρόμοιες με τη δομή που έχει ένας λογαριασμός email.
Ξεχωρίζει από το ότι προηγείται το @ και ο server διαχωρίζεται από το username
με «:».

2. Logging in στο Matrix / Riot


Μπορείτε να εγκαταστήσετε τον Riot client σε κάθε λειτουργικό σύστημα, και στα φορητά, όπως Android, iOS κλπ. Εναλλακτικά από οποιοδήποτε υπολογιστή που είναι συνδεδεμένος στο διαδίκτυο συνδεόμαστε με τον λογαριασμό μας στο https://myria.math.aegean.gr/riot/

μπορείτε ομοίως να συνδεθείτε σε κάθε διεύθυνση που δίνει το riot (πχ https://riot.im)
αλλά θα πρέπει πρώτα να πατήσετε «Change» και να δηλώσετε «homeserver URL» το
https://matrix.math.aegean.gr (αντί του default http://matrix.org)

Αφήστε το πεδίο «identity server URL» να είναι το https://vector.im

3. Πρώτα βήματα με τον λογαριασμό σας στο Matrix

Αφού κάνετε login αυτά είναι τα πρώτα βήματα που πρέπει να κάνετε
στο Matrix:

Δεχθείτε (εφόσον συμφωνείτε) τις προσκλήσεις. Η αποδοχή τους θα σας επιτρέψει την επικοινωνία με βιντεοκλήση με εκείνον/εκείνη που σας προσκάλεσε.
   
Ρυθμίστε τον λογαριασμό σας. Κάντε κλικ στο γρανάζι για το παράθυρο των ρυθμίσεων.
  
    Συνδέστε ένα email στον λογαριασμό σας. Αυτό θα σας επιτρέψει να αλλάζετε το password σας ή να αποκτάτε πρόσβαση στον λογαριασμό σας αν το ξεχάσετε. 

    Αλλάξτε το όνομα που εμφανίζεται στα chat room αν δεν θέλετε να εμφανίζεται το @username:matrix.math.aegean.gr
     
    Προσθέστε μια φωτογραφία στο προφίλ σας.

    Ελέγξτε αν συμφωνείτε με τις ρυθμίσεις ειδοποιήσεων.

    
4. Προχωρημένα θέματα

4.1 Ενεργοποιήστε την κρυπτογραφία στα chat rooms.

Αυτό μπορείτε να το κάνετε και ανά δωμάτιο. Όταν το ενεργοποιήσετε η επικοινωνία σας στα chat rooms θα είναι κρυπτογραφημένη σε κάθε επίπεδο (και κατά τη μετάβαση από συσκευή σε συσκευή και στην προσωρινή της αποθήκευση στον δίσκο του server). Οι βιντεοκλήσεις και οι τηλεδιασκέψεις είναι πάντα κρυπτογραφημένες και δεν χρειάζονται κάποια ρύθμιση.


4.2. Μορφοποίηση κειμένου

Το matrix υποστηρίζει βασικές εντολές Markdown για τη μορφοποίηση.

Emojis. Μπορείτε να προσθέσετε emojis στα μηνύματά σας και να επεκτείνετε τη συλλογή των emoji σας. Τα συνηθισμένα emojis θα εμφανιστούν σε μια λίστα αν γράψετε τον χαρακτήρα
«:» μετά από κενό. Περισσότερα μπορείτε να βρείτε στο σχετικό εικονίδιο δίπλα στο πεδίο πληκτρολόγισης.

4.3. Κοινοποίηση εικόνων και αρχείων

Μπορείτε να κοινοποιήσετε φωτογραφίες και αρχεία είτε με drag n' drop είτε πατώντας στον συνδετήρα κάτω δεξιά και να επιλέξετε το αρχείο. Σημαντικό: μην ανεβάζετε μεγάλα αρχεία. Το όριο είναι αυτή τη στιγμή 3 Mb αλλά αν δημιουργηθούν προβλήματα ενδέχεται να μειωθεί.
Καλό είναι να κρατάτε τα uploads σας κάτω από 1 Mb ή να δίνετε links προς παρόχους δίσκου όπως το Google drive.


4.4. Δημιουργία και διαχείριση δωματίων

Μπορείτε είτε να μιλήσετε ένας προς έναν ή να δημιουργήσετε ένα δωμάτιο (πατώντας στο
εικονίδιο με το + στα δεξιά της λίστας των δωματίων) και να καλέσετε πολλούς να συμμετέχουν στον διάλογο. Ή στις ρυθμίσεις του δωματίου να ενεργοποιήσετε την εφαρμογή Jitsi για τηλεδιάσκεψη με πολλά άτομα. Αυτό το κάνετε πατώντας το κουμπί με τα 4 τετραγωνάκια πάνω δεξιά. Προσοχή: Η τηλεδιάσκεψη δεν μπορεί να ξεκινήσει χωρίς να είστε εσείς στο δωμάτιο και στην τηλεδιάσκεψη. Δηλαδή αν δώσετε ένα ραντεβού για τηλεδιάσκεψη και αργήσετε να συνδεθείτε, κανείς δεν θα μπορεί να συνδεθεί στο δωμάτιο της τηλεδιάσκεψης αν δεν συνδεθείτε πρώτα εσείς.

Τα γραπτά μηνύματα δεν είναι κρυπτογραφημένα ως προεπιλογή. Η μετάδοσή τους είναι πάντα κρυπτογραφημένη, αλλά η αποθήκευσή τους στους servers από όπου περνάει δεν είναι.
Αν θέλετε να είναι, τότε θα πρέπει στις ρυθμίσεις του δωματίου να ενεργοποιήσετε την κρυπτογραφία.

Προσοχή: η συνομιλία με βιντεοκλήση και τηλεδιάσκεψη είναι πάντα κρυπτογραφημένη σε όλα τα στάδια και ΔΕΝ αποθηκεύεται σε κανένα server.

Ως διαχειριστής του δωματίου έχετε τη δυνατότητα να αφαιρέσετε χρήστες από το δωμάτιο, να τους σιωπήσετε ή να τους απαγορεύσετε κάθε περεταίρω πρόσβαση.


4.5. Διαμοιρασμός οθόνης

Για να βλέπουν οι συνομιλητές σας την οθόνη σας αντί εσάς μέσω της κάμεράς σας, ξεκινήστε την συνομιλία σας κάνοντας κλικ στο εικονίδιο της τηλεδιάσκεψης αλλά κρατώντας πατημένο το shift. Η λειτουργία υποστηρίζεται σίγουρα στις σύγχρονες εκδόσεις του Firefox.

4.6 Τηλεδιάσκεψη

Προσθέστε ένα προσωπικό δωμάτιο για τηλεδιάσκεψη. Στις ρυθμίσεις του δωματίου να ενεργοποιήσετε το πρόσθετο Jitsi για τηλεδιάσκεψη με πολλά άτομα. Αυτό το κάνετε πατώντας το κουμπί με τα 4 τετραγωνάκια πάνω δεξιά. Προσοχή: Η τηλεδιάσκεψη δεν μπορεί να ξεκινήσει χωρίς να είστε εσείς στο δωμάτιο και στην τηλεδιάσκεψη. Δηλαδή αν δώσετε ένα ραντεβού για τηλεδιάσκεψη και αργήσετε να συνδεθείτε, κανείς δεν θα μπορεί να συνδεθεί στο δωμάτιο της τηλεδιάσκεψης αν δεν συνδεθείτε πρώτα εσείς.

4.7 Εντολές Slash

Το Riot στη διεύθυνση http://myria.math.aegean.gr/riot/ υποστηρίζει διάφορες εντολές όταν ξεκινήστε να γράφετε /
Πατώντας / θα προκύψει ένα μενού με 19 εντολές. Δοκιμάστε πχ την

/rainbowme ένα χρωματιστό κείμενο


4.8 Μυνήματα με Μαθηματικά μέσω TeX

Τα Μαθηματικά μέσω TeX είναι σε πειραματικό στάδιο. Παρέχεται μια εφαρμογή Riot από την ομάδα που ασχολείται με το θέμα που έχει υποστήριξη για αυτό. Κάντε κλικ στο Εικονίδιο Matrix TeX για να συνδεθείτε στον μόνο ιστότοπο που έχει εγκατεστημένη τη δυνατότητα αυτή. Εκεί θα αλλάξετε τον homeserver σε https://matrix.math.aegean.gr (πατώντας change) και μετά θα κάνετε login.

Αφού κάνετε login θα πάτε στις γενικές ρυθμίσεις λογαριασμού (και όχι στις ρυθμίσεις δωματίου) και θα ενεργοποιήσετε το KaTeX (KaTeX είναι το πειραματικό plugin που υποστηρίζει τη μετατροπή του TeX κώδικα σε μαθηματικούς τύπους). Εφόσον και ο συνομιλητής σας έχει ανάλογη ρύθμιση θα γράφετε και θα βλέπετε μαθηματικά και οι δύο, γράφοντας μαθηματικά, ως συνήθως, ανάμεσα σε $.

Δυστυχώς αυτή τη δυνατότητα δεν υποστηρίζεται από clients σε Android, iOS και άλλες φορητές συσκευές. Όμως το εργαστήριό μας συμμετέχει στην ανάπτυξη αυτής της δυνατότητας για όλες τις συσκευές, και ελπίζουμε σύντομα να είναι διαθέσιμη.