Καλώς ήρθατε στον τοπικό οδηγό του εξυπηρετητή «Μυρία»

του Τμήματος Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Αιγαίου.Η «Μυρία» (μαθήτρια του Πυθαγόρα) myria.math.aegean.gr είναι υπολογιστικά ο πιο δυνατός και αξιόλογος υπολογιστής του Τμήματος Μαθηματικών. Ρόλος του είναι να εξυπηρετεί τις ανάγκες του Τμήματος τόσο σε υπηρεσίες (πχ σελίδες για το Internet) όσο και σε επιστημονικούς υπολογισμούς. Η παρούσα σελίδα αποτελεί τον οδηγό χρήσης του μηχανήματος.

Εξοπλισμός:
Έχει τη δυνατότητα επέκτασης με άλλους 2 επεξεργαστές, περισσότερη μνήμη και τουλάχιστον άλλους 10 SCSI δίσκους.

Τρέχει ένα POSIX συμβατό λειτουργικό σύστημα και μπορεί να εξυπηρετήσει χρήστες με απομακρυσμένη πρόσβαση τόσο μέσω ενός απλού τερματικού όσο και μέσω γραφικού περιβάλλοντος από οποιοδήποτε λειτουργικό σύστημα.

Προσφέρει διάφορα πλεονεκτήματα. Μερικά από αυτά είναι:

Τι δεν σας προσφέρει:

Το μόνο  πρόβλημα είναι αν θέλετε να δείτε κάποια ταινία από το DVD του υπολογιστή σας ή να ακούσετε μουσική από το cdrom σας. Σε αυτές τις περιπτώσεις χρησιμοποιήστε τον προσωπικό υπολογιστή σας.

Για οποιαδήποτε δυσκολία απευθυνθείτε στον κ. Νίκο Παπαλουκά. Για επείγοντα θέματα, αν δεν είναι διαθέσιμος ο κος Παπαλουκάς, απευθυνθείτε σε οποιοδήποτε μέλος της επιτροπής πληροφορικής του Τμήματος.


Απομακρυσμένη επιφάνεια εργασίας

Πώς μπορώ να συνδεθώ;

Μπορώ να κλείσω τη σύνδεση αλλά όταν ξανασυνδεθώ η επιφάνεια εργασίας να είναι όπως την άφησα;

Τι προγράμματα είναι εγκατεστημένα; Υπάρχει Μαθηματικό Λογισμικό; Μπορώ να εγκαταστήσω ένα πρόγραμμα που χρειάζομαι;


TeX/LaTeX

Έχει TeX; Πώς μπορώ να το χρησιμοποιήσω;
Υπάρχει εργαλείο για επεξεργασία αρχείων TeX σε πραγματικό χρόνο;
Περισσότερες ερωτήσεις για TeX.

Επεξεργασία κειμένου

Μπορώ να διαχειριστώ αρχεία του Microsoft Office;

Άλλα είδη αρχείων. (φωτογραφίες, αρχεία zip, video κα)


Υπηρεσίες

Εκτυπώσεις;

Προσωπική σελίδα;

Ασφάλεια αρχείων;

Πρόσβαση στα αρχεία στον εξυπηρετητή Ίκαρο;

Βρίσκομαι εκτός Πανεπιστημίου Αιγαίου. Πώς μπορώ να στέλνω email και να έχω πρόσβαση σε περιοδικά;

Χρησιμοποιώ Linux και δεν μπορώ να συνδεθώ στην υπηρεσία VPN του Πανεπιστημίου.

Βρίσκομαι εκτός Πανεπιστημίου Αιγαίου. Πώς μπορώ να στείλω email χωρίς να έχω VPN σύνδεση;

Βρίσκομαι εκτός Πανεπιστημίου Αιγαίου. Πώς μπορώ να έχω πρόσβαση στα περιοδικά της βιβλιοθήκης χωρίς να έχω VPN σύνδεση;

Πρόσβαση στα Αρχαία Ελληνικά Κείμενα

Άλλα χρήσιμα εργαλεία

Πώς μπορώ να συνδεθώ;


Για να συνδεθείτε χρειάζετε να έχετε λογαριασμό στη Μυρία. Ο λογαριασμός που έχετε από το HelpDesk για τα Windows δεν αναγνωρίζεται από τη Μυρία. Για λογαριασμό (username και password) απευθυνθείτε στον Νίκο Παπαλουκά. Με αυτά μπορείτε να συνδεθείτε στη Μυρία με secure shell (από Unix/Linux/MacOsX με ssh username@myria.math.aegean.gr και ανάλογα από τα Microsoft Windows με το πρόγραμμα putty).

Από Unix/Linux/MacOsX μπορείτε να τρέξετε και οποιοδήποτε γραφικό πρόγραμμα. Πχ

ssh -Y username@myria.math.aegean.gr

και μετά από επιτυχές login

firefox&

Από όλα τα λειτουργικά συστήματα μπορείτε να τρέξετε την πλήρη επιφάνεια εργασίας της Μυρίας στον υπολογιστή σας (!!!) με το πρόγραμμα nxclient (κατεβάστε τον «client» για το λειτουργικό σας). Αν θέλετε κάτι τέτοιο θα πρέπει να ζητήσετε από τον κ. Ν. Παπαλουκά να σας δώσει δικαώματα πρόσβασης στον nxserver της Μυρίας. Η Μυρία με τις δυνατότητες που έχει μπορεί να δώσει desktop σε εκατοντάδες χρήστες (ταυτόχρονα!!) χωρίς καμία υποβάθμιση στην ταχύτητα απόκρισης της επιφάνειας εργασίας σας. (Δείτε μια φωτογραφία από τη συνήθη επιφάνεια εργασίας.)

Μπορώ να κλείσω τη σύνδεση αλλά όταν ξανασυνδεθώ η επιφάνεια εργασίας να είναι όπως την άφησα;

Υποθέτουμε ότι είστε συνδεδεμένος στη Μυρία με τον κατάλληλο client για το λειτουργικό σας.

Κρατήστε πατημένο το Alt και πατήστε F4. Από το μενού που προκύπτει επιλέξτε Suspend. Την επόμενη φορά που θα συνδεθείτε θα βρείτε την επιφάνεια εργασίας σας όπως την αφήσατε. Αν χρησιμοποιείται nxclient σε πλήρη οθόνη μπορείτε να επιστέψετε στην οθόνη του προσωπικού υπολογιστή σας κρατώντας πατημένο το Alt και πατώντας F2.


Τι προγράμματα είναι εγκατεστημένα; Υπάρχει Μαθηματικό Λογισμικό; Μπορώ να εγκαταστήσω ένα πρόγραμμα που χρειάζομαι;


Η Μυρία έχει πληθώρα εγκατεστημένων προγραμμάτων για κάθε χρήση. Εργαλεία καθημερινής χρήσης, όπως browsers, mail clients, σουΐτα γραφείου (OpenOffice), instant messaging, μέχρι πλήρη γκάμα εργαλείων ανάπτυξης (γλώσσες προγραμματισμού, βιβλιοθήκες κλπ) και εργαλεία για επιστημονικό υπολογισμό. Αν όμως λείπει κάποιο πρόγραμμα που θέλετε, τότε μπορείτε να το ζητήσετε από τον κ. Ν. Παπαλουκά. Αν το βρούμε και έχουμα άδεια χρήσης τότε θα εγκατασταθεί.

Για τα προγράμματα με γραφικό περιβάλλον μπορείτε να συνδεθείτε με nxclient και να δείτε το μενού της επιφάνειας εργασίας.

Έχει TeX; Πώς μπορώ να το χρησιμοποιήσω;


Στη Μυρία είναι εγκατεστημένο το TeXLive μια από τις πληρέστερες διανομές του TeX. Επιπλέον ειδικά για τα ελληνικά υπάρχουν διάφορες ποιοτικές γραμματοσειρές εγκατεστημένες:
Οι ελληνικές γραμματοσειρές έχουν πλήρη υποστήριξη για τα ελληνικά, ακόμα και για το πολυτονικό σύστημα γραφής.

Για επεξεργασία αρχείων TeX, αν τρέχετε το πλήρες desktop της Μυρίας (μέσω του προγράμματος nxclient) μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το kile που θα το βρείτε στο υπομενού «Μαθηματικά» ή κλασικά προγράμματα όπως emacs, vi, gedit, kedit κα. Στην περίπτωση που προτιμάτε τα κλασικά προγράμματα, για την ανάγνωση του dvi αρχείου σας συνιστούμε το xdvi και για την ανάγνωση και εκτύπωση του postscript αρχείου σας το gv.


Υπάρχει εργαλείο για επεξεργασία αρχείων TeX σε πραγματικό χρόνο;


Όχι μόνο υπάρχει αλλά γράφει και Ελληνικά! Λέγεται lyx. Βρείτε το στο μενού «Μαθηματικά» ή ξεκινήστε το από μια γραμμή εντολών με την εντολή

lyx&


Πώς μπορώ να τυπώσω τη δουλειά μου;

Μπορείτε να τυπώσετε σε όλους τους εκτυπωτές του Τμήματος. Τα ονόματά τους έχουν ως εξής:

Εκτυπωτές πρώτου ορόφου του Ηγεμονείου:
*Για τους χρήστες των Microsoft Windows, o έγχρωμος εκτυπωτής lp5 είναι προσβάσιμος μόνο μέσω της Μυρίας. Για να τον εγκαταστήσετε στο μηχάνημά σας ακολουθήστε τις οδηγίες που βρίσκονται εδώ.

Εκτυπωτές δεύτερου ορόφου του Ηγεμονείου: Εκτυπωτές κτηρίου Μόραλη:
Η εντολή

lpq -Pεκτυπωτής

(πχ lpq -Plp1) μας δείχνει τις εργασίες που έχουν σταλεί για εκτύπωση, είναι στην ουρά του εκτυπωτή και περιμένουν να τυπωθούν με τη σειρά τους. Μπορείτε να αφαιρέσετε όλες τις δικές σας εκτυπώσεις από την ουρά του εκτυπωτή με την εντολή lprm. Για παράδειγμα η

lprm -Plp1 -a

θα αφαιρέσει όλες τις εκτυπώσεις σας από την ουρά του εκτυπωτή lp1 (αλλά όχι του lp1-1 παρόλο που είναι το ίδιο μηχάνημα!). Δουλειές που έχουν στείλει άλλοι χρήστες μπορούν να διαγραφούν μόνο από τους ίδιους ή τον κο Παπαλουκά.


Μπορώ να έχω προσωπική σελίδα;

Φτιάξε στο home σας (/home/user) έναν κατάλογο με όνομα public_html και δώστε τα κατάλληλα δικαιώματα τόσο σε αυτόν όσο και στο home σας. Πχ με ένα τερματικό:

cd
mkdir public_html
chmod ugo+rx public_html
chmod ugo+x /home/user

όπου στη θέση του user θα βάλετε το login του λογαριασμού σας.

Φτιάξτε (πχ με το πρόγραμμα nvu) μια σελίδα, ονομάστε την index.html και σώστε τη μέσα τον κατάλογο public_html.
Αυτή θα είναι διαθέσιμη στο Internet στη διεύθυνση

http://myria.math.aegean.gr/~user

Αν θέλετε, μπορείτε να φτιάξετε τη διεύθυνση της σελίδας σας όπως δίνεται στις σελίδες του Τμήματος να δείχνει στην παραπάνω διεύθυνση.

Σημείωση 1:

Αν θέλετε να μπορείτε να μεταφέρετε εύκολα σε άλλη τοποθεσία αρχεία ή να δώσετε την δυνατότητα σε κάποιον άλλον να πάρει ένα αρχείο από εσάς υπάρχει ο εξής μηχανισμός:

Φτιάξτε ένα κατάλογο με όνομα tmp μέσα στο public_html. Μέσα στον κατάλογο tmp φτιάξτε έναν οποιοδήποτε κατάλογο που θα φιλοξενήσει τα αρχεία σας (πχ myfiles). Πχ:

cd
mkdir public_html/tmp
mkdir public_html/tmp/myfiles
chmod ugo+rx public_html/tmp
chmod ugo+rx public_html/tmp/myfiles

Τα αρχεία σας θα εμφανιστούν στη διεύθυνση

http://myria.math.aegean.gr/~user/tmp/myfiles/

Αν δεν εμφανίζονται ίσως έχουν λάθος δικαιώματα τα αρχεία. Αυτό διορθώνεται εύκολα με την εντολή

chmod ugo+r ~/public_html/tmp/myfiles/*

Για την ασφάλεια των αρχείων σας το περιεχόμενο του καταλόγου tmp δεν εμφανίζεται. Δηλαδή αν κάποιος επιχειρήσει να δει τη διεύθυνση

http://myria.math.aegean.gr/~user/tmp/

θα πάρει απάντηση «You don't have permission to access /~user/tmp/ on this server.»

Βέβαια κάποιος μπορεί να μαντέψει το myfiles. Αν υπάρχει θέμα ασφάλειας δώστε τυχαίο όνομα (η εντολή mkpasswd θα σας δώσει τυχαίες συμβολοσειρές (μόνο προσέξτε να αφαιρέσετε τον ειδικό χαρακτήρα))
ώστε να μην μπορεί κανείς να μαντέψει το όνομα του καταλόγου που περιέχει αρχεία. Πχ:

[user@myria ~]$ cd ~/public_html/tmp/
[user@myria public_html]$ mkpasswd
j2Ae)B8zs
[atsol@myria public_html]$ mkdir j2AeB8zs
[atsol@myria public_html]$ chmod ugo+rx j2AeB8zs

(προσέξτε ότι αφαιρέσαμε τον χαρακτήρα «)» από τη συμβολοσειρά που έδωσε η mkpasswd.)

Σημείωση 2:

Αν θέλετε να δώσετε ένα μεγάλο αρχείο, για να μην δημιουργήσετε πρόβλημα στον εξυπηρετητή, είναι καλύτερα να το κάνετε αυτό με τρόπο ώστε να ελέγχεται η ταχύτητα με την οποία το δίνετε. Η Μυρία είναι ρυθμισμένη να δίνει με χαμηλή ταχύτητα (50Kb/sec) ότι βρίσκεται μέσα στον κατάλογο /home/<user>/public_html/tmp/bw/
(το bw είναι από τη λέξη bandwidth)

Οπότε η διαδικασία είναι η εξής:

[user@myria ~]$ cd ~/public_html/tmp/
[user@myria tmp]$ mkdir bw
[atsol@myria tmp]$ cp /path/to/bigfile.avi bw/
[atsol@myria tmp]$ chmod ugo+rx bw
[atsol@myria tmp]$ chmod ugo+r bw/bigfile.avi

Δώστε σε όποιον είναι να κατεβάσει το αρχείο τη διεύθυνση http://myria.math.aegean.gr/~user/tmp/bw/
ή κατευθείαν την http://myria.math.aegean.gr/~user/tmp/bw/bigfile.avi

Το download που θα κάνει έχει άνω όριο το 50Kb/sec και κάτω όριο το 25Kb/sec (Το 50Kb/sec είναι συνολικό bandwidth για όλα τα ταυτόχρονα downloads, αλλά αν υπάρχει πάνω από ένας πελάτης, καθένας θα κατεβάζει με 25Kb/sec ανεξάρτητα του πόσοι είναι).Μπορώ να ασφαλίσω τα αρχεία μου;

Σε κάθε σύστημα, οι διαχειριστές έχουν πρόσβαση σε όλα τα αρχεία του συστήματος. Αυτό είναι αληθές τόσο στη Μυρία όσο και σε οποιονδήποτε άλλον εξυπηρετητή (πχ mailserver). Επίσης αν ένας εξυπηρετητής χτυπηθεί από «hackers» και πάλι τα αρχεία μπορεί να είναι σε κίνδυνο. Ακριβώς το ίδιο θα συμβεί αν η πολιτεία (δικαιοσύνη, αστυνομία κλπ) ζητήσει από τους διαχειριστές ενός συστήματος πρόσβαση στα αρχεία του δίσκου (θα της δοθούν). Θα πρέπει όμως να υπογραμισθεί ότι τα αρχεία στη Μυρία δεν είναι προσβάσιμα από τους άλλους χρήστες. Είναι προσβάσιμα μόνο από τον ιδιοκτήτη του αρχείου.

Ο απλούστερος τρόπος κρυπτογράφησης που δεν θέλει καμιά ιδιαίτερη εγκατάσταση και δουλεύει σε κάθε σύστημα Linux είναι ο εξής: στη γραμμή εντολών

gpg -c file

όπου file το αρχείο που θέλουμε να κρυπτογραφήσουμε. Αυτό θα παράγει το κρυπτογραφημένο αρχείο file.gpg, αφού μας ζητήσει κωδικό για την κρυπτογράφηση. Η αποκρυπτογράφηση γίνεται με

gpg -d file.gpg >> file

Αν όμως ξεχάσατε τον κωδικό που δώσατε κατά την κρυπτογράφηση δεν υπάρχει κανένας τρόπος να ανακτήσετε το αρχείο σας.

 

Υπάρχει και ένας απλός τρόπος που μπορεί να προστατέψει το απόρρητο των αρχείων σας με ισχυρότατη κρυπτογραφία μηδενίζοντας τους παραπάνω κινδύνους που βασίζεται στην έννοια του χρηματοκιβωτίου.

Σε ένα τερματικό εκτελείτε τις εντολές με τη σειρά:

cd
mkdir .crypt
mkdir crypt
encfs ~/.crypt ~/crypt

Στην ερώτηση που θα σας γίνει πατήστε p και στη συνέχεια δώστε ένα καλό κωδικό. Προσέξτε ότι αν ξεχάσετε τον κωδικό, δεν υπάρχει κανένας τρόπος να έχετε ξανά πρόσβαση στα ασφαλισμένα σας αρχεία.

Τέλος εκτελέστε

fusermount -u ~/crypt

Εδώ ολοκληρώνεται η εγκατάσταση του μηχανισμού. Θα περιγράψουμε τώρα τη χρήση του.

Φανταστείτε τον κατάλογο crypt ως το προσωπικό σας χρηματοκιβώτιο. Αν θέλετε να το ανοίξετε εκτελείτε

encfs ~/.crypt ~/crypt

Βάζετε μέσα αρχεία τοποθετώντας τα στον κατάλογο crypt.
Όσο δεν έχει εκτελεστεί η

fusermount -u ~/crypt

το χρηματοκιβώτιο είναι ανοιχτό!!! Μόλις την εκτελέσετε αυτό κλείνει. Αν θέλετε να το ξαναανοίξετε θα πρέπει να εκτελέσετε την encfs ~/.crypt ~/crypt


Μπορώ να έχω πρόσβαση στα αρχεία μου στον εξυπηρετητή Ίκαρο;

Ανοίξτε τον περιηγητή αρχείων κάνοντας κλικ στο εικονίδιο «Ο αρχικός κατάλογος...» που βρίσκεται στην επιφάνεια εργασίας σας. Δύο γραμμές κάτω από τα μενού του παραθύρου που θα ανοίξει, υπάρχει ένα εικονίδιο που δείχνει ένα τετράδιο με ένα μολύβι (αν δεν υπάρχει αυτή η επιλογή, πηγαίνετε στο μενού Επεξεργασία->Προτιμίσεις, στην καρτέλα Συμπεριφορά, και επιλέξτε «Άνοιγμα πάντα εντός παραθύρου περιηγητή». Κλείστε και ξαναανοίξτε το πρόγραμμα). Πατήστε το ώστε δίπλα του να εμφανιστεί η τοποθεσία του δίσκου που κοιτάτε.
Θα λέει /home/user, όπου user το όνομα του λογαριασμού σας. Σβήστε το και γράψτε σε αυτό το πεδίο

smb://195.251.161.1/home/Lecturers/USER

όπου στη θέση USER θα γράψετε το όνομα του λογαριασμού που έχετε για τo Πανεπιστημιακό δίκτυο των Windows.
Πατήστε Enter και σε λίγο θα σας ζητήσει το password. Δώστε το password των Windows (αυτό που έχετε για το email του πανεπιστημίου).

Για να μην κάνετε αυτή τη διαδικασία κάθε φορά, αφού ανοίξουν τα αρχεία στον Ίκαρο, πατήστε το εικονίδιο «Πάνω» που βρίσκεται στη γραμμή κάτω από τα μενού. Βρείτε στη λίστα τον φάκελό σας με όνομα «USER».

Πάρτε τον φάκελό σας και σύρετέ τον στα αριστερά του παραθύρου, στην στήλη «Τοποθεσίες». Αν η στήλη αυτή στα αριστερά δεν υπάρχει, πατήστε πρώτα F9 ή ενεργοποιήστε τη από το μενού «Προβολή->Πλευρική στήλη.»

Αυτό θα δημιουργήσει ένα δεσμό προς τον χώρο σας στον Ίκαρο. Αν δεν σας αρέσει το όνομα του δεσμού μπορείτε να το αλλάξετε με δεξί κλικ πάνω του, και επιλέγοντας «Μετονομασία».


Βρίσκομαι εκτός Πανεπιστημίου Αιγαίου. Πώς μπορώ να στέλνω email και να έχω πρόσβαση σε περιοδικά;

Χρειάζετε να συνδεθείτε στην υπηρεσία VPN του Πανεπιστημίου. Οδηγίες θα βρείτε εδώ.


Χρησιμοποιώ Linux και δεν μπορώ να συνδεθώ στην υπηρεσία VPN του Πανεπιστημίου.

Ούτε και εμείς!

Η Υπηρεσία Πληροφορικής έχει επιλέξει το εμπορικό πρωτόκολλο pptp της Microsoft κάνοντας τη vpn σύνδεση για τους χρήστες του Linux δύσκολη. Το πρωτόκολλο αυτό υποστηρίζεται μεν από το Linux αλλά είναι δύσκολο να δουλέψει (σε σχέση με άλλα όπως το openvpn) και απολύτως ανασφαλές (πχ τα passwords ταξιδεύουν στο διαδίκτυο χωρίς κωδικοποίηση ή με κωδικοποίηση (της Microsoft) που σπάει εύκολα).
Επιπλέον και οι χρήστες των Windows που συνδέονται στην παραπάνω υπηρεσία, έχουν διάφορα προβλήματα με συχνότερο την διακοπή της λειτουργίας του vpn συχνά και χωρίς προφανή αιτία, την μεγάλη καθυστέρηση (είναι συχνά απελπιστικά αργό) κ.α.


Για αυτό το Τμήμα Μαθηματικών παρέχει δική του υπηρεσία VPN ανοιχτού κώδικα (OpenVPN) με ισχυρή κρυπτογραφία. Επειδή θα πρέπει να σας δοθούν προσωπικοί κωδικοί για αυτή την υπηρεσία, απευθυνθείτε στην Επ. Πληροφορικής του Τμήματος. Οδηγίες εγκατάστασης θα βρείτε εδώ.

Βρίσκομαι εκτός Πανεπιστημίου Αιγαίου. Πώς μπορώ να στείλω email χωρίς να έχω VPN σύνδεση;


Το απλούστερο και ασφαλέστερο είναι να ανοίξετε ένα tunnel στον smtp.aegean.gr μέσω της Μυρίας. (Αυτό προϋποθέτει ότι έχετε λογαριασμό στην Μυρία. Αν όχι απευθυνθείτε στην Επ. Πληροφορικής του Τμήματος.)

Φτιάχνουμε στο laptop μας, ως root, το αρχείο /usr/local/bin/mailtunnel ως εξής:

[user@localhost ~]$ su
Password:
[root@localhost ~]# gedit /usr/local/bin/mailtunnel

 Ή χρησιμοποιήστε όποιον άλλον επεξεργαστή κειμένου θέλετε. Μέσα στο αρχείο γράψτε τα εξής:
#!/bin/bash

ssh -N -q -L 2525:smtp.aegean.gr:25 user@myria.math.aegean.gr

όπου θα αντικαταστήσετε το user με το login σας στη Μυρία. Σώστε το αρχείο και κλείστε το gedit.
Τώρα θα πρέπει να το κάνουμε εκτελέσιμο:

[root@localhost ~]# chmod ugo+rx /usr/local/bin/mailtunnel
[root@localhost ~]# exit
[user@localhost ~]$

Αυτό ολοκληρώνει τις εργασίες ως root.

Στο thunderbird τώρα, πηγαίνετε στο Επεξεργασία -> Ρυθίσεις λογαριασμού και εκεί στο Διακομιστής Εξερχομένων (στα αριστερά του παραθύρου). Στα δεξιά του παραθύρου επιλέξτε το διακομιστή εξερχομένων σας και πατήστε Επεξεργασία. Εκεί αλλάξτε το «smtp.aegean.gr» σε «localhost» και το Port από 25 σε 2525.

Τώρα οι ρυθμίσεις είναι έτοιμες. Αν θέλουμε να στείλουμε email,  ανοίγουμε ένα τερματικό και εκτελούμε την εντολή

[user@localhost ~]$ mailtunnel

Θα μας απαντήσει η Μυρία. Δίνουμε password και αφήνουμε ως έχει το τερματικό. Επιστρέφουμε στον Thunderbird και τον χρησιμοποιούμε κανονικά. Αυτό που συμβαίνει είναι ότι το τοπικό μας μηχάνημα στέλνει τα δεδομένα στον mail server του Πανεπιστημίου μέσω της Μυρίας, σύνδεση η οποία επιτρέπεται αφού η Μυρία είναι εντός του Πανεπιστημιακού δικτύου.

Μην ξεχάσετε όταν επιστρέψετε εντός του Πανεπιστημιακού δικτύου να ξανααλλάξετε τον διακομιστή εξερχομένων από «localhost» σε «smtp.aegean.gr» και το Port από 2525 σε 25.


Βρίσκομαι εκτός Πανεπιστημίου Αιγαίου. Πώς μπορώ να έχω πρόσβαση στα περιοδικά της βιβλιοθήκης χωρίς να έχω VPN σύνδεση;

Ομοίως με το προηγούμενο:

Φτιάχνουμε στο laptop μας, ως root, το αρχείο /usr/local/bin/httptunnel ως εξής:

[user@localhost ~]$ su
Password:
[root@localhost ~]# gedit /usr/local/bin/httptunnel

 Ή χρησιμοποιήστε όποιον άλλον επεξεργαστή κειμένου θέλετε. Μέσα στο αρχείο γράψτε τα εξής:
#!/bin/bash

ssh -N -q -L 8080:myria.math.aegean.gr:3128 user@myria.math.aegean.gr

όπου θα αντικαταστήσετε το user με το login σας στη Μυρία. Σώστε το αρχείο και κλείστε το gedit.
Τώρα θα πρέπει να το κάνουμε εκτελέσιμο:

[root@localhost ~]# chmod ugo+rx /usr/local/bin/httptunnel
[root@localhost ~]# exit
[user@localhost ~]$

Αυτό ολοκληρώνει τις εργασίες ως root.

Στον Firefox τώρα ως χρήστης κάντε το εξής: Επεξεργασία-> Προτιμίσεις. Ενότητα «Για προχωρημένους», καρτέλα «Δίκτυο»,  και από εκεί, «Σύνδεση, Ρυθμίστε τον τρόπο με τον οποίο ο Firefox θα συνδέεται στο διαδίκτυο». Στις ρυθμίσεις επιλέξτε «Χειροκίνητη σύνδεση διαμεσολαβητή» και στο «Σύστημα SOCKS», δηλώστε τον εξυπηρετητή
localhost και θύρα την 8080.

Τώρα οι ρυθμίσεις είναι έτοιμες. Αν θέλουμε να έχουμε πρόσβαση στα περιοδικά της βιβλιοθήκης,  ανοίγουμε ένα τερματικό και εκτελούμε την εντολή

[user@localhost ~]$ httptunnel

Θα μας απαντήσει η Μυρία. Δίνουμε password και αφήνουμε ως έχει το τερματικό. Επιστρέφουμε στον Firefox και τον χρησιμοποιούμε κανονικά. Αυτό που συμβαίνει είναι ότι το τοπικό μας μηχάνημα στέλνει τα δεδομένα στην Μυρία να κάνει εκείνη τις αιτήσεις στα sites των περιοδικών, πράγμα το οποίο είναι αποδεκτό από τα περιοδικά αφού η Μυρία είναι εντός του Πανεπιστημιακού δικτύου.

Μην ξεχάσετε όταν επιστρέψετε εντός του Πανεπιστημιακού δικτύου να ξανααλλάξετε τη ρύθμιση στον Firefox από «Χειροκίνητη σύνδεση διαμεσολαβητή» σε «Χωρίς διαμεσολαβητή». Ο Firefox θα θυμάται και την άλλη ρύθμιση
και έτσι στο μέλλον, όταν πάλι βρεθείτε εκτός του Πανεπιστημιακού δικτύου, δεν θα χρειαστεί παρά να αλλάξετε το «Χωρίς διαμεσολαβητή» σε «Χειροκίνητη σύνδεση διαμεσολαβητή» και να τρέξετε το httptunnel.Μπορώ να διαχειριστώ αρχεία του Microsoft Office;


Στη Μυρία υπάρχει εγκατεστημένο το OpenOffice με το οποίο μπορείτε να ανοίξετε, να επεξεργαστείτε και να σώσετε αρχεία του Microsoft Office όπως Word, Excel, Powerpoint κλπ.

Με το OpenOffice μπορείτε να μετατρέψετε τα αρχεία σας και σε PDF ! Αυτό μπορείτε να το κάνετε  από το μενού File->Export PDF. Αν θέλετε περισσότερο έλεγχο σε άλλες παραμέτρους της μετατροπής μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το εναλλακτικό εργαλείο Tools->AddOns->ExtendedPDF. Την πρώτη φορά που θα το χρησιμοποιήσετε πηγένετε στην καρτέλα Configuration και για τα paths για java και iText δηλώστε αντίστοιχα:

/usr/java/jre1.5.0_04/bin/java
και
/usr/local/share/iText/itext.jar

Αξίζει όμως να παρατηρηθεί ότι το OpenOffice είναι δωρεάν πρόγραμμα που μπορεί να έχει ο οποιοσδήποτε σε οποιοδήποτε υπολογιστή, και το δικό του είδος αρχείου (odt, odc κλπ) είναι το πρότυπο που προτείνει ο διεθνής οργανισμός ISO για την αποθήκευση ηλεκτρονικών αρχείων.
Α. Τσολομύτης
Τελευταία ενημέρωση 12 Ιανουαρίου 2010.